woensdag 14 april 2010

The finish

Eindelijk aangekomen bij ding 23, maar ik ga het missen. Ben inmiddels verslaafd geraakt. Ik heb veel kennis opgedaan.

Mijn echte favoriet is "Delicious" deze komt goed van pas bij het inlichtingenwerk. Ik heb hem zowel op het werk als thuis in de favorieten staan.
Googledoc is ook handig voor op het werk. Die ga ik dus ook vaker gebruiken maar ook goed promoten.
De rss-feeds vind ik wel handig, maar zal die op het werk niet vaak gebruiken.
Het sociaal netwerken vind ik ook gezellig. De reacties op een blog bijvoorbeeld. Het meeste heb ik zelf uitgezocht. Alleen in het beginstadium heb ik wel raad gevraagd aan coach Carlien. Soms haalde ik ook tips uit de blogs van de collega's uit Hardinxveld en van Carlien. Zij waren mij steeds een stapje voor en door hun blogs te lezen kwam ik ook achter veel informatie.
Wat ook handig is is het maken van dia-shows op flickr bijvoorbeeld van een aktiviteit, maar helaas mogen we die niet plaatsen zonder toestemming van de gefotografeerden, dat geldt ook voor filmpjes. De volgende keer dus toch maar toestemming vragen. Een leermoment.
Foto's bewerken vond ik ook wel leuk, maar of ik dat voor de bieb ga gebruiken? Ik denk het eigenlijk niet omdat je met word en excell ook mooie dingen kunt maken. Dat is me dan net weer te veel werk. Ik zal het eerder privé gaan gebruiken.

Opeens doe ik een ontdekking. Ik kijk bij de opdrachten om te zien wat we allemaal gedaan hebben en opeens zie ik bij opdracht 15 een opdracht over google maps. Verhip die ben ik vergeten dacht ik, maar die is in de plaats gekomen van de podcasts. Daar had ik ook niet zo veel mee. Google maps gebruik ik al. De streetviews minder. Heb wel een keer een uur zitten turen naar zo'n view van mogelijk mijn schoonvader. Daar zijn we nog steeds niet uit of hij het nu wel of niet was.

Muziekopdrachten en LibraryThing zijn de dingen die echt mijn interesse hebben, maar ook weer voor privé. Misschien moet ik me er eens in verdiepen of ik  LibraryThing ook kan gebruiken voor het inlichtingenwerk. Ik denk dan als extraatje naast romanadvies.

En dan de aquabrowser. Deze opdracht kwam net op het goede moment. Vooral het geleerde over "My discoveries" kan ik nu aardig overbrengen aan de klanten, die vragen hoe ze nu toch een boek in hun favorieten moeten zetten.

Ik vind het welletjes, ik ga mijn laatste woorden voor deze blog schrijven.
  Laat de zomer maar beginnen. 




vrijdag 9 april 2010

Bibliotheek 2.0 onze toekomst?

Mijn inziens doen de bibliotheken zeer goed hun best om mee te draaien in de digitale wereld, maar we laten steken vallen. Met twitter zouden we ons nog beter kunnen profileren, laat dagelijks van je horen, maar zorg voor geen overdaad, want dan haken de volgers af. Met hyves -jammer genoeg geen 23 dingenopdracht- kun je de jongeren aan je binden en laten zien, dat we helemaal niet zo stoffig en nuffig zijn.
Chattend kun je ook jongeren bereiken.
Een blog opzetten kan ook interessant zijn voor doelgroepen, bijvoorbeeld leeskringen.
Facebook voegt weinig toe en linkedin ook niet, dit is alleen interessant voor jobhoppers.

Opdracht lezen van achtergrondliteratuur: Ik heb de bibliothecaris 2.0 manifest van Kees Hamann gelezen en de blog "De Koe in de Kolenmijn. Over het boek ‘Wat Zou Google Doen?  van Jeff Jarvis" deze twee spraken mij het meeste aan.
Ook heb ik de filmpjes bekeken van Dennis Eijsten van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Deze waren niet nieuw voor mij maar ik weet niet of ik die voor 23 dingen heb bekeken of voor een andere gelegenheid.
Bij bibliotheek ning 2.0 had ik me al eerder aangemeld.

woensdag 31 maart 2010

de aquabrowswer en my discoveries

De aquabrowser begin ik steeds beter te doorgronden, maar ik verbaas me er ook nog wel eens over. Zo zocht ik boeken over de pest en bij de gevonden resultaten vond ik een stratenboekje over Boedapest.
Vervolgens ben ik onze aquabrowser met die van A-'dam gaan vergelijken. In eerste instantie werd onze broswer door mij beter beoordeeld omdat ik in A-'damcat. niet aan kon geven of ik jeugd of volwassen boeken zocht. Nu blijkt dat je in A-dam speciaal in de jeugdcatalogus kan zoeken. Dat is erg handig. Ook kun je zoeken in de door "Leesplein" aanbevolen titels.
Natuurlijk kon ik het niet laten om bij beide browswers een korte recensie te schrijven over mijn favoriete boek "Het boek Dina".
De aquabrowser is voor onze doorsnee klanten die net een beetje met onze oude catalogus overweg konden nog erg onduidelijk.
N.B. Ik ontdekte zojuist dat de recensie die ik op de catalogus van Amsterdamse bieb heb geschreven ook zichtbaar is op de catalogus van ons netwerk en andersom. Ik ga er maar één proberen te verwijderen want de tekst is exact hetzelfde.

zaterdag 27 maart 2010

donderdag 11 maart 2010

Boekenkast en Facebook


In de hectische periode op het werk vind ik ook nog tijd om in mijn vrije tijd aan 23 dingen te werken (voor mij is het een manier om te ontspannen) alleen iedere keer een verslagje van mijn bevindingen schrijven kost de nodige moeite. De opdracht van het boekenkastje vind ik erg leuk omdat ik altijd mensen wil overtuigen van boeken waar ik weg van ben -dat heb ik ook met muziek- een soort irritante bekeringsdrang. Op hyves heb je ook zo'n gadget van Bruna, die heb ik ook een tijdje bijgehouden.

Socialising doe ik nu ook op Facebook, alleen ontmoet ik daar weer dezelfde mensen die ik ook al als vriend bij hyves heb. Het leuke hiervan is dat het internationaal is. Maar hyves is zeker zo leuk. Ook heb ik me een tijdje geleden aangemeld bij bibliotheek 2.0
http://bibliotheek20.ning.com/profile/Anja973 maar ik kijk daar niet zo vaak meer op, nu ik allemaal bibliotheekorganisaties volg op twitter. Tijdens mijn opleiding ben ik wel een discussie gestart bij dit netwerk. Nu ik net weer inlogde op deze site blijkt het toch zeker de moeite waard om hier regelmatig op in te loggen. Er is nu weer veel informatie te vinden over de iPad.

donderdag 18 februari 2010

IEP!



Toch nog een youtubefilmpje. Dit lijkt me toch zo'n leuke film. Ik vind het meisje zo schattig.
In december werd ze al geïnterviewd door Paul de Leeuw.

maandag 15 februari 2010

podcasting

Leuk dat het er is, maar niets voor mij. Ik luister bijna nooit naar de radio. Televisie kijk ik meestal via "Uitzending gemist" vanuit mijn luie stoel via digitale televisie en bijna nooit meer op het tijdstip van uitzending. Heerlijk dat je kunt doorspoelen.
Een abonnement genomen op de podcasts van Delft. Dat was het wel zo'n beetje.
Nog gegoogeld naar een leuke site. Ik vond Radioboeken, maar die blijkt al bij het lijstje van de Nederlandse omroepen te staan. Niet origineel dus.
Op naar ding 17, het youtube verhaal kan ik overslaan. Ik heb er zin in om een boekenkast in te gaan richten.

maandag 8 februari 2010

chatten en kwekken

Chatten deed ik al voornamelijk met mijn nichtjes op msn. De laatste tijd kwekte ik ook (dat doe je op hyves) en heb me nu toch maar aangemeld voor google chat. Daar hoop ik weer andere mensen te treffen.  Zo bep ik heel wat af.
Voor de bibliotheken lijken me de jongeren een doelgroep die je op deze manier goed kunt benaderen. Op de website moet je dan dagelijks "spreekuur" houden.

woensdag 27 januari 2010

google dog


Google dog
Dat google dog of doc net zoals je het noemen wilt, had ik eerder moeten ontdekken. Wat is dit handig zeg. Maar ik hoop er nog veel gebruik van te gaan maken.
Ik ga het ook onze klanten aanraden die met een usb-stickje in de bieb hun bestanden uit willen printen.  Hoe gaan andere bibliotheken hier mee om of denken jullie dat het niet zo'n vaart loopt. Ik vind het namelijk altijd heel erg vervelend om nee te moeten verkopen.

vrijdag 15 januari 2010

gekwetter en getwitter

Twitteren doe ik inmiddels ook.Wie tweet er met me mee?

woensdag 6 januari 2010

Ding 11 bijna op de helf(t)

We vorderen gestaag in het "Land der 23 dingen". Ik ben aangekomen bij ding 11: Wiki's. Ik was wel op de hoogte dat iedereen bijdragen op Wikepedia kan toevoegen, maar wist niet dat het op deze manier in z'n werk gaat. Heb zelf nog even gekeken of ik de laaste cd van The Scene  nog bij het hoofdstuk over deze band kon vermelden, maar de informatie was al up-to-date.
Toen ben ik ook maar op 23 dingen wiki-site gaan experimenteren en heb daar een favoriete film (Atonement) aan toegevoegd. Ook de wiki van Carlien heb ik bezocht en van commentaar voorzien. Ik heb daarin niets veranderd of toegevoegd. De wiki van Carlien is een goed voorbeeld hoe je met elkaar aan een document kunt werken.
Ik kon deze wel moeilijk terug vinden. Ik vond hem uiteindelijk via de blog van Carlien. Nou mijn taak voor van de week zit er op. Ik zal nog wel op de wiki's gluren, want het blijft leuk.

vrijdag 1 januari 2010